25 Mayıs 2012 Cuma

1400'lerde kredi kartı olsaydı Mevlana da kullanırdı!


Önce Uğur Yücel'in Coca Cola-Zero reklamında oynamasıyla -Canlandırdığı karaktere dikkat- başladı, bizdeki bu reklamda yer alan oyuncu, besteci, yazar kişilerini -hele biraz solcuysa- yerme halleri. Daha sonra Zülfü Livaneli'nin Fransız şair Paul Êluard'ın 'Özgürlük' adlı şiirinden esinlenerek yazdığı ve adı yine ‘’Özgürlük’’olan bestesini Vodafone'un kullanmasına izin vermesiyle artan 'Ayıp ama ya halleri!..' bugün Elif Şafak'ın kredi kartı reklamında oynamasıyla bir kez daha karşımızda.



Dırıdıdıdım!

Bu tartışmaya ilk tanık olduğumda Livaneli’nin yaptığı tartışılıyordu. LeMan'dan Başar Başaran’ın ‘Özgürlük’ bestesinin Vodafone’a satılmasına binayen yazdığı eleştiri şöyleydi:

"Yiğidim aslanım burda yatıyor" - Yersen Yatakları, yatakta kalite

"Pencerem kör kapım kitli" - "Bu bendeki seyir değil" diye üzülmeyin Tak Pen taktırın seyrine dalın.

"Topraktan mı sürmüş candan mı kopmuş" - En taze organik sebzeler

"Gökyüzü senindir"
Gökyüzü herkesindir" Zülf Air ile uçun gökyüzünün tadını çıkarın

"Hoşgeldin bebek yaşama sırası sende"
Senin yolunu gözlüyor
Tren kazası, uçak kazası, iş kazası, yer depremi, kuraklı filan" -Parseller Hospital'de doğum artı kaza sigortası 2000 TL

Not: Bestesini reklam müziği olarak vermesi üzerine gelen eleştirileri "Şarkılarım artık benim değil halkın" diye yanıtlayan Livaneli, reklamdan aldığı parayıda o zaman bize verse ya. Şarkı bizim ama para sizin... Bari kontör versinler...’’




Her iki taraf da kantarın topuzuyla ilgili sorunlar yaşamış.

Ve aradan yıllar yıllar geçti…

Bugün sosyal medyadaki yerme hallerine baktığımda Elif Şafak için; edebiyatı diğer sanatlardan üstün de gören bazı bakış açılarıyla, 'Ama o edebiyatçı, o 'Aşk'ın yazarı, hani Mevlana'dan bahsediyordu’’ diyenlere ‘’hiç şaşırmadım’’ diyerek şaşırma eylemini dahi yerme işlevi şeklinde kullananlara cebinizdeki kredi kartını çıkarıp önünüze koyun ve bir daha düşünün. Neden rahatsız oluyorsunuz? Kredi kartın(ız)dan mı Elif Şafak’tan mı?

Uğur Yücel, kapitalizmin kalesi tabir edilecek Coca Cola'nın reklamında oynarken mesleğinin hakkını aldı. (Gerçi reklam tutmadı, ürün piyasadan silindi) Zülfü Livaneli Özgürlük bestesini Vodafone satarken -çıkan tartışmalar sonucu bestesini geri almak zorunda kaldı- emeğinin karşılığı olan telif hakkını istedi.

Ben Elif Şafak'ın kitabını bedavaya dağıttığını görmedim, duymadım! Kitaplarının (Edebiyatının, hayallerinin, düşüncelerinin) okunmasıyla(satın alınmasıyla) para kazanan bir yazar. Her yazar gibi! Gerçek ya da değil yazar!

Eğer ille bir edebi değerlendirme yapacaksanız iyi ya da kötü Piç’in, Aşk’ın… anlatımıyla, üslubuyla, diliyle, karakterleriyle, diyalog metinleriyle yapılmalı. Kanaatindeyim.

Taraf gazetesinden Barbaros Altuğ’un iddiasına göre kredi kartı kullanmadığı da rivayet ediliyor. Şafak’ın. Eğer öyleyse benden iki kez aferin, dahili olmadığı tüketim alışkanlığı sahiplerini eşeğe ters bindirmiş!

Yine Taraf gazetesinden Telesiyej köşesinde yer alan,’’Elif Şafak, okurunu kredi kartına ve tüketime teşvik ediyor! Hoppala paşam, Malkara Keşan!'' sözlerine de değinmek gerek. Zira ben kimsenin ‘’Aaa Elif Şafak kredi kartı kullanıyor, bende kullanayım’’ deyip kredi kartı formu doldurduğunu zannetmiyorum.

Velhasıl önce kendime sonra karşıt tarafıma Elif Şafak’ın oynadığı Garanti Bankası reklamı, Haluk Bilginer'in İş Bankası reklamı kadar iyi yazılmış, kurgulanmış olsaydı bu kadar dert olur muydu, ya da 1491-1574 yılları arasında kredi kartı olsaydı, Mevlana da kullanmaz mıydı, deyip affınıza da sığınarak odamın camından uzaklaşan araba tekeresi sesi dinlemeye çekilirim.

Son söz: Zenginin malı züğürdün kelime haznesiJ

5 yorum:

Bucera dedi ki...

Kafka günümüzde yaşasaydı blog yazardı zaten...

ysnbzdmr dedi ki...

Kesinlikle, ama şu mim olaylarına girmezdi:) -hiç sevmiyorum da-

Barika dedi ki...

Tv dizilerini izleyen genclerin "mafyal"Liga soyundugunu görenler, doğal olarak yeni neslin zeka seviyesinden şüphe ediyor olabilir. Ama bunun yurt dısında ya da icinde onlarca ornegi var. Ha tabi Şekilcilik ve etiketleme bizim uzmanlık alanımız o ayrı.

ysnbzdmr dedi ki...

Barika'ya: Bence kredi kartının hedef kitlesi ile dizilerin hedef kitlesi arasındaki demografik ve psikografik özellikler ''etkilenme'' konusunda ilginç veriler ortaya koyabilir!

Barika dedi ki...

ikisinin hedef kitlesi çok da birbirinden ayrı sayılmaz. kesişme kümesi baya geniş... ha bi de bu akşam gördüm ki, Mirgün Cabas bile reklam yıldızı olmuş, pehh :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...